PIKNIK ZDROWIA 2019 -  relacja

piknik2019.jpg
sponsorzy.jpg
W sobotę, 15 czerwca br. na terenie Doliny Trzech Stawów w Katowicach odbył się kolejny już Piknik Zdrowia, którego organizatorem byli Fundacja ZDROWIE i OPIEKA oraz Hurtownia Farma- ceutyczna Salus International. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem objęli Śląski Uniwersytet Medyczyny i Krajowa Izba Diagnostów Laboratoryjnych.

Już od piątku na terenie Doliny Trzech Stawów, tuż za siedzibą Salus International, budowano koloro- we mini miasto, które od godziny 16.00 w sobotę stało się tętniącym życiem terenem Pikniku Zdrowia. Scena główna, Miasteczko Zdrowia, Miasteczko Zabaw, po prostu moc atrakcji i dobrej, zdrowej zabawy.

Tegoroczny PIKNIK ZDROWIA po prostu zachęcał do dbania o siebie na codzień, tj. „Idż z prądem i dbaj o zdrowie!“. Rozpoczęcie trochę się przesunęło, bo akurat w dzień pikniku upały osiągały ponad 30oC. To pierwszy Piknik Zdrowia bez udziału jego pomysło- dawcy Ś.P. Aleskandra Żurka, założyciela Salus Interna- tional i fundatora Fundacji ZDROWIE i OPIEKA.

Około 16:30 ze sceny powitali uczestników Dorota Świętek, prezes Fundacji ZDROWIE i OPIEKA, Marek Mańkowski, przedstawiciel zarzdu Salus Inter- national sp. z o.o. i Adrian Żurek, syn pomysłodaw- cy imprezy. którzy wspólnie ogłosili oficjalne otwarcie PIKNIKU ZDROWIA 2019.

Po uroczystym otwarciu wystąpiły dzieci z Przed- szkola BIM-BOM w Rybniku. Rewelacyjny występ, nie tylko miły dla ucha i oka, ale i dla... nóg, zwłaszcza jak mali artyści wykonywali utwór „Wyginam śmiało ciało“. Przedszkolaki ze swoimi opiekunami występuą od lat na naszej scenie i po prostu widać już ich obycie scenicz- ne - małe gwiazdy!

W tym roku gwiazdą wieczoru był zespół ELEKTRYCZNE GITARNY z tak chcarakterystycznym liderem Kubą Sienkiewiczem, bądź co bądź lekarzem. Uczestnicy w czasie koncertu, bawili się świetnie, Temperatura zde- cydowanie nikomu nie przeszkadzała, taniec i dobry na- strój towarzyszył wszystkim.

Występ zaczął się około godziny 20.00 i zgroma- dził pod sceną mnóstwo fanów. Nie ma wątpliwo- ści, że ELEKTRYCZNE GITARY w pełnym skadzie to po prostu gwiazdy. Koncert był naprawę świetny, z bisa- mi ponieważ publika nie chciała wypuścić artystów ze sceny wołając ich słowami z wykonanych utworów. Było radośnie, światła wprawiały widzów w nastrój iście piknikowy, a co jakiś czas niebo dekorowały pokazy lotni- cze, które odbyway się kilka kilometrów dalej.

Oprócz sceny głównej, miasteczka zdrowia i wie- lu pyszności na terenie pikniku było także miasteczko zabaw. To akurat spodobało się w tym roku wszystkim. Już trzeci raz odwiedzili nas na Pikniku ŁUCZNICY, i bez wątpienia nie mieli czasu wytchnienia.

Piknik zdrowia to jednak przede wszystkim Miastecz- ko Zdrowia, a ono w tym roku oferowało każdemu coś co zachęcało o zadbanie o swoje zdrowie. Składało się z kilkunastu stanowisk na których każdy mógł przebadać

• Badanie oczu, które realizowała firma OPTYKUS, wyko- rzystując nowoczesny sprzęt do badania wzroku i dobrania odpowiednich soczewek.

• Profilaktyka ogólna to stoisko, gdzie można było spraw- dzić ciśnienie, zbadać cukier, skonsultować się w zakresie ogólnego stanu zdrowia.

• PANEWNICKA 201 – w czasie pikniku można było sprawdzić się własną moc korzystając z urzą- dzenia XBody. Na tym stanowisku prowadzone były konsultacje bardzo doświadczonego kosmetologa co umożliwiało na komputerową analizę skóry twarzy urzą- dzeniem medycznym „Skin Analisys System“, który potra- fi ocenić stan i wiek skóry, poziom nawodnienia, zmiany pigmentacyjne, szerokość i głębokość zmarszczek, pomiar struktury skóry, poziom natłuszczenia.

• Ocena ryzyka sercowo-naczyniowego – jak sama na- zwa sugeruje, dokładnie to badali specjaliści na tym stoisku.

• Badanie słuchu – tym stoiskiem zajmowała się firma Oti- con – profesjonalna firma zajmująca się badaniem słuchu i doborem aparatów słuchowych.

• Terapia BOWENA – no to stoisko cieszyło się wyjątkową popularnością. Tam można było się nie tylko dowiedzieć, ale sprawdzić, jakie efekty przynosi ta terapia na nasze ciało.

• Ruch to zdrowie - stoisko 2 KOŁA – to zdecydowany kolejny lider wśród stoisk. Sklep rowerowy przyciągał fanów i wielbicieli rowerów.

• FITNESS AKADEMIA – kto nie marzy mieć pięknej sylwet- ki? Na tym stoisku wiedzieli o tym wszystko.

•BADANIE CUKRU - specjaliści ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Diagności Laboratoryjni przebadali prawie wszystkich uczestników, korzystaąc z testów firmy Diagnosis i Roche :)

• stoisko FUNDACJI ZDROWIE I OPIEKA w tym roku to całe mnóstwo atrakcji dla dzieci.

Każda okazja, aby dbać o swoje zdrowie jest ważna, zwłaszcza w milej atmosferze :)

UWAGA!